Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je Round Dance

Round Dance je tanečním stylem velice podobným tomu, co většina z nás zná z tanečních kurzů, případně plesů. Jde o párový společenský tanec, kdy se tanečníci v párech pohybují po obvodu sálu (většinou). Zvláštností je, že tanečníci jsou v průběhu tance vedeni slovní nápovědou cuera (z anglického cue) v anglickém jazyce a všichni tedy provádějí v jeden okamžik ty samé kroky a taneční figury. Na rozdíl od závodního provedení společenských tanců není kladen takový důraz na styling a provedení. Round dance je tím pádem mnohem dostupnější širšímu okruhu zájemců - i těm, kteří nemají čas a možnosti několik hodin denně trénovat, jak to vyžadují závodní společenské tance. Tím ovšem nechceme tvrdit že na provedení vůbec nezáleží. Round dance je odstupňovaný do několika levelů obtížnosti (tzv. fází), a s každou další fází se zvyšují nároky na provedení. Nejvyšší fáze Round Dance již jak obtížností, tak provedením připomínají soutěžní tance.

Tento taneční styl se vyvinul v USA na počátku minulého století. Do Evropy byl importován spolu s americkými vojáky, kteří tvořili posádky okupačních jednotek, po ukončení II. světové války. V západní evropě se tento taneční styl velmi rozšířil, věnuje se mu přibližně 10000 tanečníků všech věkových skupin snad ze všech států Evropy. Do čech se dostal koncem osmdesátých let minulého století díky country taneční skupině Carramela. Díky ní se s tímto tanečním stylem mohli, na setkáních country skupin, seznámit i tanečníci ostatních skupin z celé tehdejší Československé republiky. A cesta k rozšíření Round Dancingu u nás byla otevřena. V současnosti je v naší republice asi 40 klubů, které sdružují přibližně 1 200 tanečníků.

Už jsme zmínili, že nápověda tanečních figur a kroků je v angličtině. Proto, aby se člověk mohl Round Dancingu věnovat, však není znalost angličtiny nutnou podmínkou. Stačí jen naučit se na názvy figur včas a správným způsobem reagovat. Zde si možná někteří z Vás položí otázku: "A proč je to vlastně v angličtině, proč ne česky?". Odpověd je následující. Názvy figur jsou pouze v angličtine a jsou "standardizovány" (stejně jako v příbuzném tanečním směru, Square Dancingu) a právě v tom spočívá velká síla Round Dance. Figury se totiž tančí ve všech roundových klubech po celém světě stejně. Tím je dána možnost zatancovat si např. s člověkem z Dánska, Japonska nebo Austrálie, aniž bych ovládal jeho rodný jazyk (samozřejmě, u Round Dance to platí spíše u nižších fází, kde ještě nezáleží na sehranosti partnerů). Tím se naplňuje jeden z hlavních cílů Round dance a Square dance - přátelství.

Už jsme se zmínili o tom, jak se RD tancuje, proč je nápověda v angličtině, ale zatím asi stále nevíte, které tance se vlastně tančí. Jak jsme se v úvodu zmínili, je Round Dance velice podobný "klasickému" tancování a z toho také vyplývají taneční rytmy. Tančí se tedy waltz, foxtrot, quick-step, two-step (polkový rytmus, skladby jsou však většinou o dost pomalejší než pravá česká polka), jive, cha-cha, rumba, rumba-bolero, samba, mambo, salsa, tango, paso doble, single-swing, west-coast-swing ... Ale pozor, tak jednoduché to zase není. Z důvodů symetrie pro oba taneční partnery (aby bylo možné taneční figury frázovat pro každého zvlášť) jsou ovšem některé standardní i latinské taneční rytmy poněkud zjednodušeny, modifikovány (např. posunuté doby v rytmu cha cha), a netančí se zcela shodně jak jste se je mohli učit v tanečních.